JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Ljubitelji prirode

Slobodno vrijeme pruža velike mogućnosti za kulturni i stvaralački razvoj učenika. Njegovo je provođenje u odgojno-obrazovnom sistemu najčešće unutar vannastavnih aktivnosti kroz koje učenici zadovoljavaju potrebe i interese te ostvaruju specifična umijeća i sposobnosti. Sadržaj slobodnoga vremena obuhvata niz raznovrsnih aktivnosti. Vannastavne aktivnosti u ostvarivanju ciljeva imaju veliko značenje. Uz stjecanje znanja i nove kvalitete znanja, važna je i zadaća poticanje interesa, pobuđivanje znatiželje, identifikacija i podrška darovitim učenicima te učenicima koji pokazuju pojedinačan interes za pojedina područja. Vannastavne aktivnosti trebaju kvalitetno ispuniti učenikovo slobodno vrijeme i biti izabrane od strane samoga učenika. Radi učenika mi postojimo, pa smo, da bismo ih sklonili sa ulica, u vannastavni proces uvrstili i 35 slobodnih aktivnosti, pri čemu je svako dijete član minimalno jedne slobodne aktivnosti. Ona, koja ih posebno privlači je Planinarsko-ekološka sekcija.

Voditelj sekcije je Aljić Sabina, profesorica hemije i kulture življenja. Veliki broj učenika je već uključen dok je i broj onih koji im se žele pridružiti veoma iznenađujući. Razlog tome su česta druženja i boravak na čistom zraku, širenje drugarstva i prijateljstva, potreba za fizičkom aktivnošću kao i ljubav prema prirodi i njenim ljepotama.

Tokom dosadašnjeg rada organizirali su i realizovali brojne izlete, hodnje i posjete raznim prirodnim, kulturnim i historijskim znamenitostima drage nam države.

Ni brojne obaveze koje donosi početak nove školske godine nije ih sputao u ostvarenju planiranih ciljeva, pa su prvi izlet imali 21. septembra na Bivak u podnožju planinine Čvrsnice sa Školom planinarstva. Mladi planinari su pažljivo pratili predavanje na temu „Opasnost na planini“, bili u društvu doajena planinarstva Brace Zahirovića, koji im je prezentovao i neke vježbe.

Druga ovogodišnja aktivnost realizovana je 11. oktobra na Vlašić u saradnji sa PSD PTT “Prijatelj prirode“. Nastavak Škole planinarstva planiran je za 25. i 26. oktobar na Igmanu, kada će im biti prezentirana vježba Gorske službe spašavanja.

Osim sa pomenutim službama naši planinari imaju i prijateljsku saradnju sa planinarima OŠ „Malta“ iz Sarajeva sa kojima se rado druže na pohodima.

Do narednog susreta sa vrijednim planinarima pozdravljamo Vas planinarskim pozdravom „Vedro“!

Slike sa planinarskih pohoda možete pogledati ovdje